ERP dla sektora mięsnego
Specyfika branży mięsnej, w której prowadzony jest obrót produktami o krótkich terminach trwałości z naturalnymi ubytkami wagowymi, przy niskich marżach, dużej konkurencji i rosnących wymaganiach klientów, stawia przed firmami IT coraz większe wyzwania – pisze magazyn Rynek Spożywczy.
– Przedsiębiorstwa sektora mięsnego oczekują obecnie, że firma, która oferuje im oprogramowanie, nie tylko dostarczy system bogato wyposażony w uniwersalne funkcjonalności, ale także będzie bardzo dobrze orientowała się w specyfice ich działalności. Oczekuje się, że dostawca zaprezentuje gotowe rozwiązania do zastosowania właśnie w ich sektorze, a także powoła się na referencje klientów o podobnym profilu działania – mówi Tomasz Rutkowski, product manager Comarch CDN XL.
Tomasz Rutkowski zwraca również uwagę na elastyczność rozwiązań IT oraz możliwość dostosowania ich do niestandardowych potrzeb sektora mięsnego, jako na czynniki wpływające na właściwy wybór rozwiązania IT. – Konieczne jest zapewnienie zgodności ze standardami ISO i HACCP czy tworzenie nawet bardzo skomplikowanych receptur produkcji, od uboju, poprzez obróbkę poubojową, ocenę sanitarną, chłodzenie, rozbiór, do zamrażania, peklowania, rozdrabniania, suszenia, a następnie planowania i nadzorowania procesu produkcyjnego – mówi ekspert Comarch. – Istotną rolę odgrywa także proste zarządzanie partiami towaru oraz szybka identyfikacja surowców, z których została wyprodukowana konkretna wędlina, integracja z systemami wagowymi, czytnikami kodów kreskowych i etykieciarkami – dodaje Tomasz Rutkowski.
Przewaga na starcie, Jarosław Maślanek, Rynek Spożywczy, 17.05.2010