Ofensywa produktów Comarch SoftM na CeBIT

Premiera ECOD 2.0, sklep przyszłości to tylko niektóre z rozwiązań zaprezentowanych przez Comarch SoftM podczas zakończonych Międzynarodowych Targów Technologii Informatycznych i Telekomunikacyjnych - CeBIT.

Comarch SoftM po raz kolejny zaskoczył międzynarodowych gości imponującą gamą produktów. Ekspozycję Comarch odwiedził wicepremier rządu RP Waldemar Pawlak oraz premier Dolnej Saksonii Christian Wulff. Eksperci spółki odbyli ponad 600 spotkań biznesowych.

Obszerna relacja z wizyty wicepremiera RP Waldemara Pawlaka na stoisku Comarch do zobaczenia na stronie www.wybierampsl.pl.

Premier Pawlak przy firmowym stoisku Comarch chwalił najwyższej jakości produkty informatyczne. - Na rynku niemieckim oraz europejskim istnieje zapotrzebowanie na dobrą jakość. Polska dzięki firmom informatycznym może być krajem partnerskim na miarę europejskich oczekiwań. Motto imprezy to "połączone światy", gdyż w dzisiejszej gospodarce coraz częściej zacierają się różne granice a firmy informatyczne powinny potrafić temu sprostać. Należy jednak pamiętać o tym, że to co znajdujemy na targach CeBIT wiele daje i wiele odbiera - np. oszczędność czasu w zamian za utratę kontaktu osobistego między współpracownikami. Takie są jednak światowe trendy, których nie sposób uniknąć.

- Na tym polu polskie firmy nie ustępują światowym liderom. W różnych segmentach rynku silnie zaznaczamy swoją obecność. Na przykład Comarch, można go już nazwać przecież potentatem, dysponuje imponującą klientelą zaczynając od wielkich korporacji, aż po małych regionalnych kontrahentów - dodaje premier Pawlak.

Głównym założeniem koncepcji stoiska Comarch na tegorocznych targach CeBIT było stworzenie multimedialnej i interaktywnej prezentacji produktów spółki. Zbigniew Rymarczyk, wiceprezes Comarch SA i dyrektor Sektora ERP, prezentował jak, dzięki zastosowaniu najnowszej generacji sprzętu i oprogramowaniu Comarch ERP, będzie wyglądała sklep przyszłości. Comarch zaproponował też innowacyjny pomysł na kuchnię XXI wieku ujawniając nowe, zaskakujące funkcjonalności. - Już samo wskazanie urządzenia palcem, bez konieczności dotykania ekranu, pozwala na uruchomienie piekarnika lub włączenie kuchennego oświetlenia. Na pewno wkrótce zostanie to docenione przez amatorów gotowania - mówi Zbigniew Rymarczyk.

Z targów zadowolony jest także prezes spółki Janusz Filipiak. - Na targach CeBIT odbyliśmy wiele spotkań. Mam nadzieję, że większość z nich zaowocuje kontraktami, a w konsekwencji wdrożeniami. Jeszcze nigdy w historii Comarch i SoftM nie było tak dobrze rokującego dnia targowego. Wymiernych korzyści dla Comarch można spodziewać się już na początku drugiego kwartału bieżącego roku - podsumowuje CeBIT profesor Filipiak.

Według prezesa Comarch targi w tym roku są wyjątkowe z dwóch powodów: - Po pierwsze nigdy dotąd nie prezentowaliśmy się jako firma niemiecka, którą teraz - jako SoftM - rzeczywiście jesteśmy. Pozwala nam to robić duży biznes w Niemczech. Po drugie na targach panuje zdecydowanie atmosfera powagi i czystego biznesu - dodaje prezes Comarch.

Connecting the worlds motto przewodnie targów doskonale korespondowało z premierami produktów, które Comarch SoftM pokazał w Hanowerze.