TSV 1860 Monachium i Grupa Comarch, światowy koncern IT z główną siedzibą w Krakowie, nawiązały specjalną współpracę. Comarch zostanie w czasie rozgrywek sezonu 2009/2010 sponsorem i zdobędzie tym samym różne prawa reklamowe do prezentowania się w czasie meczów na własnym boisku TSV 1860 Monachium w Allianz Arena.

W ramach konferencji prasowej, która odbyła się dziś w Monachium, Grupa Comarch reprezentowana przez swoją niemiecką spółkę córkę Comarch AG i TSV Monachium von 1860 GmbH & Co. KGaA podpisała umowę, dzięki której nabyła szereg z praw reklamowych do kolejki rozgrywek 2009/2010 drugiej ligi piłki nożnej Bundesligi.

Comarch otrzymuje więc przede wszystkim prawo jako przedsiębiorca do prezentowania się na boisku TSV 1860 w Allianz Arena na bandach, jak również na  telebimach umieszczonych na stadionie. Comarch zalicza się teraz w hierarchii do trzech największych sponsorów Lwów.

Ustalono ponadto, iż w marcu 2010 podjęte zostaną rozmowy na temat możliwości przedłużenia współpracy i jej przekształcenia. Comarch, wiodący dostawca oprogramowania dla firm telekomunikacyjnych, banków, firm handlowych i średnich przedsiębiorstw, dąży do długoterminowej współpracy z TSV 1860. Firma jest już w 50 proc. właścicielem krakowskiego klubu piłkarskiego Cracovia, który gra w Polsce w pierwszej lidze.

Założyciel i prezes Comarch profesor Janusz Filipiak powiedział na konferencji prasowej w Monachium: - Nasze zaangażowanie w klub o bogatej tradycji jakim jest TSV jest częścią umacniania naszej pozycji w Niemczech i Europie Zachodniej. W ubiegłym roku znacznie zwiększyliśmy naszą obecność w Niemczech poprzez przejęcie większościowego pakietu udziałów w SoftM AG. Teraz możemy podnieść istniejącą już między SoftM a 1860 współpracę na nowy poziom. Chcemy przyczynić się do tego, aby TSV 1860  zapewniło sobie odpowiednie miejsce w zawodowej piłce nożnej i my sami będziemy mogli korzystać z renomy klubu.

Dyrektor Generalny 1860 Manfred Stoffers powiedział: W Comarch, ale przede wszystkim w prezesie Grupy profesorze Filipiaku, znaleźliśmy silnych partnerów, którzy znają z własnego doświadczenia trudności, ale także możliwości i potencjał klubu piłkarskiego, takiego jak 1860 Monachium. Stoffers z odrobiną dumą dodaje: - Kiedy tak uzdolnionych self-made biznesmen jak profesor Filipiak decyduje się na współpracę z  nadal drugoligowym klubem jak my to nie jest to dla nas tylko ekonomiczny fart, ale również komplement. Potwierdza on także nasze obecne znaczenie, ale przede wszystkim nasz potencjał rozwoju, który nasz przedsiębiorca chce poprzez współpracę promować i wykorzystać.

Profesor Janusz Filipiak sponsor monachijskich Lwów oraz
Manfred Stoffers, prezes klubu TSV 1860 Monachium

TSV 1860 Monachium to niemiecki klub sportowy z siedzibą w Monachium w Bawarii. Klub był jednym z członków-założycieli Bundesligi w 1963 i łącznie rozegrał 20 sezonów w niemieckiej ekstraklasie. TSV 1860 swoje domowe spotkania rozgrywa na Allianz Arena. Nowoczesna powłoka stadionu świeci na niebiesko, gdy na obiekcie odbywa się spotkanie 1860. Korzeni powstania TSV jako stowarzyszenia gimnastycznego i promującego ogólną kulturę fizyczną, należy szukać w spotkaniu, które miało miejsce 15 lipca 1848 w lokalnym pubie Buttleschen Brauerei zum Bayerischen Löwen. W 1849 działalność klubu została zawieszona przez bawarską monarchię pod pretekstem “republikańskich poglądów”, jednak 17 maja 1860 klub został oficjalnie reaktywowany. Sekcja piłki nożnej powstała 6 marca 1899, a swoje pierwsze mecze przeciwko innym zespołom rozgrywała trzy lata później.

Materiały z prasy niemieckiej:

Dyskusje na forach: