Służebna rola technologii – Zbigniew Rymarczyk i Andrzej Przewięźlikowski w rozmowie z Computerworld

W rozmowie z Computerworld Polska wiceprezesi Comarch - Zbigniew Rymarczyk, Dyrektor Sektora Enterprise Solutions i Andrzej Przewięźlikowski, Dyrektor Sektora Finanse, rozmawiali o służebnej roli technologii, wyczuwaniu trendów technologicznych i potrzebach klientów. Wywiad ukazał się w serwisie internetowym Computerworld oraz w raporcie Computerworld TOP200.

Zbigniew Rymarczyk, Dyrektor Sektora Enterprise Solutions, przybliżył kwestię związaną z rozwiązaniami AI w systemach ERP. Jak zaznaczył, Comarch w sztuczną inteligencję inwestuje od dawna, a jej elementy w systemach ERP Comarch pojawiły się niezależnie od popularności ChatuGPT:
- Dawno mieliśmy system, który zamieniał obrazek czy plik PDF albo zdjęcie w tekst, na którym można było pracować. Mamy integrację z bankami, które pozwalają w sposób automatyczny bezpośrednio z interfejsu systemu ERP realizować płatności lub rozliczać wpływy na rachunek bankowy. Oferujemy też rozwiązania do rozpoznawania towarów na półkach, automatyzacji obsługi procesów magazynowych i wiele innych rzeczy sprzed „ery chatGPT – tłumaczy.
Zapytany o wyzwania i zmiany w niedalekiej przyszłości Comarchu, Andrzej Przewięźlikowski, Dyrektor Sektora Finanse wyjaśnia, że firma od wielu lat konsekwentnie podąża drogą dywersyfikacji geograficznej, zdobywając kolejne rynki:
„Na razie są to: Europa, Azja i Bliski Wschód, ale rozglądamy się też za innymi regionami i oczywiście chcemy być best of breed, czyli nie robimy wszystkich rozwiązań, jakie są możliwe do realizacji, tylko wybieramy sobie nisze produktowe, w których chcemy istnieć, i w te produkty inwestujemy. Za tym idzie inwestycja w technologie, która wspiera te produkty. Dla nas chmura, sztuczna inteligencja czy mikroserwisy to tylko narzędzia technologiczne do osiągnięcia celu biznesowego.”
Dyrektor sektora Finanse wytłumaczył również genezę powstania start-upu Apfino – platformy usług finansowych:
- Pomysł zaczął się tak naprawdę od burzy mózgów, jaką mieliśmy w Comarchu. Wtedy stwierdziliśmy, że jesteśmy świetni w finansach, potrafimy realizować odpowiednie procesy, duże projekty bankowe, mamy świetną bazę klientów ERP. Czy możemy wymyśleć coś takiego, co połączy jedno i drugie? Tak powstała koncepcja platformy Apfino. Zaczęliśmy od usług windykacji, faktoringu, ale teraz mamy już AML dla biur rachunkowych, weryfikację kontrahentów – tłumaczy Andrzej Przewięźliowski.

Cała wywiad dostępny jest pod linkiem: Computerworld.pl, Służebna rola technologii