- Elastyczne zarządzanie organizacją w warunkach kryzysowych może być równie skuteczne w czasie gospodarczej koniunktury - mówi na łamach Harvard Business Review Polska profesor Janusz Filipiak.- Gwałtowne spowolnienie, które przetoczyło się przez wszystkie gospodarki świata, uświadomiło wielu menedżerom i przedsiębiorcom, jak nietrwałe mogą być podstawy prosperity ich biznesów. Jasno pokazało też, że część stosowanych dotychczas z takim powodzeniem strategii i technik zarządzania nie jest już skuteczna lub nie sprawdza się w dłuższym okresie. Zwłaszcza, że  dekoniunktura przyczyniła się do zmiany oczekiwań i postaw klientów, pracowników i partnerów biznesowych - czytamy na łamach HBRP.W miesięczniku liderzy biznesu zastanawiają się, jakie dotychczasowe działania, metody oraz zasady postępowania powinny zostać zarzucone? Które z  rozwiązań sprawdzonych w czasach kryzysu warto na stałe wprowadzić do katalogu praktyk zarządczych?Filipiak wspomina spotkanie z Jorma Ollila, byłym prezydentem koncernu Nokia, który powiedział kiedyś, że jak pali się dom, to nie czas myśleć o stratach. Trzeba wówczas szybko reagować. - Tak też trzeba postępować w kryzysie. Cięcia kosztów, szukanie oszczędności poprzez odchudzanie organizacji są wówczas usprawiedliwionymi posunięciami. Należy więc jak najszybciej pozbyć się w firmie zbędnych aktywów, jak również wolnych mocy produkcyjnych. Nie opłaca się trzymać ich na zapas, licząc na szybki powrót koniunktury - zaznacza Filipiak.Najcenniejszym aktywem Comarch są ludzie, informatycy zajmujący się tworzeniem nowych programów oraz współpracą z kluczowymi klientami biznesowymi. - Większość z nich to wybitnej klasy specjaliści - wyjątkowo niezależni. Nie lubią zmian i zadań spoza zakresu ich obowiązków, które dezorganizują im  dotychczasową pracę - zauważa prezes Comarch.Filipiak zdradza strategie zarządzanie organizacją, jaką jest Comarch, oraz kontrolingu zachodzących w niej procesów. - To  ogromne wyzwanie nie tylko dla prezesa, ale też innych menedżerów. Odchodzimy od  sztywnych hierarchicznych struktur na rzecz realizowania lepiej zdefiniowanych zadań i wykonywania projektów dla konkretnych klientów. Informatycy uczą się takiego elastycznego podejścia do pracy, do wykonywania zadań w różnych zespołach. Zwykle w małych grupach, czasami kilku osobowych, ale są przypadki, gdy do specjalnie utworzonej jednostki biznesowej zostaje przydzielonych nawet 60 pracowników. Okazuje się, że nowe wyzwania mogą być dla nich niezwykle motywujące. Wcześniejszy opór można było przekuć w efektywne działanie. Takie podejście do zarządzania nie powinno być dla nikogo zaskoczeniem. Elastyczność wykonywania zadań w organizacji to symptom nadchodzących czasów - puentuje prezes Comarch.Więcej odpowiedzialności i elastyczności, Wydanie specjalne ZARZĄDZANIE 2.0, Harvard Business Review Polska, Numer 82-83, grudzień 2009-styczeń 2010.