RB-36-2006 Sprawozdanie z działalności Rady Nadzorczej zawierające ocenę sytuacji Spółki w 2005 roku zgodnie z zasadą nr 18 \"Dobrych praktyk w spółkach publicznych\"

Zarząd ComArch S.A. przekazuje do publicznej wiadomości sprawozdanie z działalności Rady Nadzorczej ComArch S.A. w 2005 roku, zawierające ocenę sytuacji Spółki w 2005 roku zgodnie z zasadą nr 18 "Dobrych praktyk w spółkach publicznych":

Sprawozdanie z działalności Rady Nadzorczej ComArch S.A. w 2005 roku Rada Nadzorcza odbyła w 2005 roku 4 posiedzenia (23 marca, 22 czerwca, 26 września, 15 grudnia). Ponadto Rada Nadzorcza podjęła uchwały w trybie korespondencyjnym w dniach: 6 czerwca i 12 lipca. Średnia frekwencja na posiedzeniu Rady Nadzorczej wyniosła 4 osoby na 5 (pięciu) członków Rady Nadzorczej.

Głównymi tematami posiedzeń Rady Nadzorczej były:

1. monitoring i analiza sytuacji finansowej Spółki i Grupy ComArch,
  2. ocena realizacji przez Zarząd strategii Spółki,
  3. analiza i ocena ryzyka związanego z działalności Spółki,
  4. sprawy formalno-prawne.

W ocenie Rady Nadzorczej Grupa ComArch osiągnęła w 2005 roku najlepsze w swojej historii wyniki finansowe. Przychody wzrosły w porównaniu z rokiem ubiegłym o 35 % przy jednoczesnym wzroście zysku netto o 146,7 % (do 28,1 mln zł). Zysk z działalności operacyjnej wzrósł o 69,5 % do poziomu 27,4 mln zł. Należy podkreślić fakt, że cały wzrost został osiągnięty w wyniku organicznego rozwoju Grupy ComArch. Znacznemu wzrostowi przychodów i zysków Grupy ComArch towarzyszy znaczący wzrost rentowności na poziomie operacyjnym (z 4,92 % do 6,16 %) i netto (z 3,46 % na 6,32 %). Poprawa rentowności nastąpiła przy równoczesnym zwiększeniu zatrudnienia w Grupie ComArch do poziomu 1.836 osób (nie wliczając osób zatrudnionych w MKS Cracovia SSA).

Warto podkreślić także osiągnięty przez Grupę ComArch zwrot na kapitale w wysokości ponad 17 %, co oznacza prawie dwukrotny wzrost w porównaniu do 2004 r. Zysk na jedną akcję osiągnął wartość 4,06 zł, co stanowi wzrost o 143 % w porównaniu do 1,67 zł w 2004 roku.

Rada Nadzorcza pozytywnie oceniła realizowaną przez Spółkę strategię, zarówno na rynku krajowym jak i zagranicznym. ComArch S.A. - jako firma produktowa - poprawia wyniki finansowe wraz ze wzrostem skali działalności, dlatego w ocenie Rady sprzedaż produktów na wielu rynkach geograficznych korzystnie wpływa na osiągane wyniki finansowe. Równocześnie utrzymywanie sektorowej dywersyfikacji przychodów zabezpiecza Grupę ComArch przed wahaniami koniunktury w poszczególnych sektorach gospodarki.

Rada Nadzorcza dokonywała także stałej analizy obszarów ryzyka związanych z działalnością Spółki oraz analizy sposobu zarządzania tymi ryzykami przez Zarząd. Jako najważniejsze ryzyka podobnie jak w poprzednich okresach uznano:

1. ryzyko związane z koniecznością ciągłego tworzenia nowych i unowocześniania obecnych produktów softwarowych;
  2. ryzyko związane z dotrzymywaniem warunków zawieranych umów, w szczególności z dotrzymywaniem terminów i jakości prac (ryzyko właściwego szacowania czasochłonności kontraktów długoterminowych);
  3. ryzyko zagranicznego otoczenia prawnego i politycznego związane z realizacją kontraktów eksportowych;
  4. ryzyko standingu finansowego kontrahentów zagranicznych (mniejsze możliwości - utrudnienia - sprawdzania i monitorowania);
  5. ryzyko podatkowe związane z działalnością w Specjalnej Strefie Ekonomicznej i niestabilności otoczenia prawno-podatkowego w Polsce
  6. ryzyko właściwego funkcjonowania kontroli wewnętrznej w Spółce

W ocenie Rady Zarząd właściwie identyfikuje ryzyka z działalnością Spółki i skutecznie nimi zarządza.